Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Karadeniz'in Meşhur Kara Lahana Dolması...
#1
Karadeniz'in Meşhur Kara Lahana Dolması...

Kara lahana dolması ne şekilde yapılıyor?

Karadeniz sofrası oluşturmak isteyenler için leziz bir açıklama ve iyi bir menü teklifimiz bulunuyor.İşte sofranız için Karalahana dolması açıklaması...


Karadeniz bölgesinde hayli tüketilmekte olan her evin bahçesinde rastlayabileceğiniz lahanayı bu hafta sofralarımıza konuk edeceğiz. Tabiat ananın en mükkemmelni gördüğümüz Karadeniz de yemeklerin enmükemmeli de karalahana dolmasıdır. Düğünlerin, mevlütlerin, oturmaların baş taçı olmazı bu yöresel dolmamız sizlerle beraber....

[Resim: Kara-Lahana-Dolmas%C4%B1.jpg]

Kara Lahana Dolması ne şekilde yapılır?

Malzemeler

2 (1 kilogram) karalahana
1,5 su bardağı pirinç
1/2 su bardağı mısır bulguru
4 adet susuz soğan
500 gr kıyma
1 yiyecek kaşığı domates salçası
1 tutam doğranmış maydanoz
1 çay bardağı zeytinyağı
tuz,nane,reyhan,karabiber,kimyon

Gelelim asıl mesele hazırlanışına.

Büyükçe bir tencerenin yarısına dek su ile doldurduktan sonra ateşe koyun  iyice kaynayana kadar iyice kaynayana kadar beklemelisiniz. Bu sırada karalahanaların sap kısımlarını kesip demetleri ayırın. Yaprakları teker teker yıkadıktan daha sonra kaynamış olmuş olan suya ekleyin. 

Kevgir yardımı yardımı ile yaprakları karıştırarak güzelce pişirin. 3-4 dakika haşlandıktan sonra ardından bir tencereye alın  karalahanalarım ısısının düşmesi için bekletin.

Karıştırma kabına; Soğanları ufak ufak güzelce dograyın içerisine pirinci, mısır bulgurunu, salçayı, maydanozu ve baharatları da koyarak birazcık yağ ekleyip iyice tam kıvamına gelene kadar karıştırın. Karıştırma işini  lezzetini için kendiniz tam kıvamına gelene kadar güzelce karıştırarak yogurmalısınız.
Soğuyan her bir yaprağı avucunuzun ortasına alıp yaprağın damar bölümünü bıçak yardımıyla sapından başlayarak hafifçe alın,yırtılmaması içinaman dikkatli oun. 

Yapraklar büyük isede ikiye bölerek damar bölümünü çıkartabilirsiniz. Yaprakların içerisine birer tatlı kaşığı dahil malzemeden ilave edin. Yaprakların iki yanını kapatıp rulo şeklinde sarın. Karadeniz dolması başka zeytinyağlı dolmalar şeklinde uzun ve ince olmazlar. Dolayısı ile ne kadar kısa dolgun olursa o kadar sarmışsınız anlamına gelmektedir. 

Enli ve yayvan bir tencerenin altına 2-3 karalahana yaprağı koyun. Sardığınız dolmaları tavaya karışık bir şekilde güzelce yerleştirin. Bir kase suda bir yemek kaşığı salcayı ezerek dolmaların üzerine koyun. Dolmaların üstüne  kadarda kaynamış su ekleyin. Nihai son olarak en üste tencerenin genişliğinde bir tabakla üstünü sıkıca örtmelisiniz. Tam kıvamına gelene kadar güzelce pişirin.
Sağlık ve Afiyetle Yiyin
Bul
Cevapla


İmlemeler

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi