Dezenfeksiyon Yani Temizlik Nedir? Dezenfeksiyon Yani Temizlik Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Dezenfeksiyon Yani Temizlik Nedir? Dezenfeksiyon Yani Temizlik Nasıl Olmalı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Dezenfeksiyon Yani Temizlik Nedir ? Evde,Hastalıkta,İşyerinde,Hastanede….Dezenfeksiyon
Dezenfeksiyon Yani Temizlik Nedir ? Dezenfeksiyon Nasıl Yapılmalıdır.Evde,Hastanede Okulda…Dezenfeksiyon
Bir takım tehlikeli mikroplarla hasıl olan bulaşıcı hastalıklar vardır. Bu gibi hastalıklara tutulanlar, hastalık sırasında, balgam, tükriik, dışkı (büyük abdest), idrar, deri döküntü leri… gibi kirlilikleri ile hastalık mikroplarını vücutlarından dışarıya çıkarırlar.
Yalnız hastalar değil, hastalıktan yeni kalkmış veya hiç hasta olmadan vücutlarında mikroplan taşıyan insanlarca aynı suretle bu mikroplan etraflarına saçabilirler. İşte böyle hasta veya mikrop taşıyıcı insan ve hayvanlann dışarıya atılan hastalık mahsulleri içindeki hastalık yapacak kabiliyetle olan ye öteye beriye bulaşan mikropların Öldürülüp ortadan ‘kaldırılmasma doktorluk dilinde (Dezenfeksiyon) denir.
Dezenfeksiyon, hastanın hasta yattığı veya mikrop beraber kaldığı müddetçe, kirlettiği çamaşır ve yatak takımları , yemek yediği kaplan, kullandığı mendil ve havlulannı, temas.ettiği ye kirlettiği eşyayı, oturduğu oturakları sandelyeleri yatakları devamlı olarak temizlemek suretiyle yapıldığı gibi, hastalık geçtikten veya hasta öldükten sonra son olarak, hastanın odası ve bütün eşyası üzerine tatbik edilir.Bundan dolayıdır ki, Dezenfeksiyon için kullanılan bir sürü usuller vardır.
Yaş ve kuru şekildeki yüksek sıcaklık mikropları öldürmek için en çok kullanılan ve en ucuza mal olan vasıtalardan birisidir.
Hastaların kan, cerahat, yara ifrazlan gibi mikroplu maodeleri ile bulanmış ve artık bir daha kullanılmaz bir hale gelmiş olan pamuklar, gaz ve sargı bezleri, kâğıtlar, değersiz minderler yakılmak suretiyle, bunların taşıdıklan bütün mikroplar kendileriyle birlikte, ortadan kaldırılmış olur.
Hastaların yaralarının veya iltihaplı olan ağız ve boğaz muayenesinde pis, cerahatler ve ifrazlarla bulaşan dil baskısı, iğne, pens, makas, madeni çubuk gibi ateşe dayanabilecek doktor âletleri bir ispirto lambasının alevinde’alazlanmakla mikroplarından temizlenebilirler. Hastaların yattıkları yataklardaki çarşaflar, yastık kılıfları, örtüler, hastanın mendilleri, çorapları, bütün çamaşirlan su içinde kaynatılmakla bozulmayacaklarından bunlar büyük kaplarda, sodalı su içine konarak yarım saat kadar kaynatılacak olursa hastalık yapan mikropların pek çoğunu öldürmek ve bu eşyayı temizlemek mümkün olur.
Kaynayan suyun sıcaklık derecesi (100) santigrattır. Fakat suyun içine biraz soda veya tu2 koymak suretiyle, kaynama sırasında suyun sıcaklığını (105) dereceye kadar çıkarmak »kabil olabilir.
Su içinde kaynatmak suretiyle eşyamn dezenfeksiyonu, hem çok kolay, hem de pek ucuz olduğu için, daima her yerde ve her zaman kullanılmaya elverişli olan bir usuldür.
Bulaşıcı bir hastalıktan yatan hastanın madeni olan yemek kaplarım, maşraba, çatal, kaşık, bıçak gibi eşyaları küllü veya sodalı bir su içinde yanm saat kadar kaynatmak çok kolay ve çok iyi netice veren bir dezenfeksiyon usulüdür.
Suyun kaynarken çıkardığı buğu (buhar) da sıcaklık itibariyle iyi bir mikrop öldürücüdür. Bu buğuyu, tazyik altına alarak sıcaklık derecesini (100) santgrattan yukarıya çıkarmak da kabildir.
Bundan faydalanmak için bir takım âletler ve buğu sandıklan vardır. Bunların altlarında bir kazan mevcuttur, üst ta? rafta altı ıskaralı eşya konmasına mahsus olan bir sandık bulunur.
Temizlenmesi istenen eşya bu ıskaralı sandığa doldurulur.. Altından kazan yakılınca su kaynayarak buğu yukarıya çıkar,aralarından bütün eşyanın araların nüfuz ederek eşyadaki mikroplan öldürmek için yeterlidir.Suyun çıkardığı buğunun da sıcaklık derecesi (100) santigrattır. Bazı mikroplar vardır ki, bunlar dayanıklı bir takim tohumlar (sporlar) yaparlar. Bu tohumlar (100) derece sıcaklıkta ölmezler. Canlı kalırlar. Onun için suda kaynatmak veya (100) derecede buğulamak suretiyle dezenfeksiyon yapmak bazı zamanlarda yeteli olmaz. Bunun önüne geçmek için tazyik edilmiş buğu kulanmak suretiyle sıcaklığı (100) derecenin üstüne çıkararak bu çeşit mikroplan öldürmek çareleri düşünülmüştür.
Tazyik altında bulunan su buğusunun sıcaklığı yapılan tazyikin şiddetine göre yüksek olur. Meselâ kaynayan ve tazyik altında bulunmayan suyun sıcaklık derecesi (100) santigrat olduğu halde, bir hava tazyiki altında bulunan su buğusunun sıcaklığı (120) derecedir.
Bu iş için yapılmış ve su buğusu ile işleyen tazyikli dezen- feksiyon âletler (Otoklavlar) vardır. Bunların içinde kaynayan suyun buğusu istenilen tazyika ve sıcaklık derecesi istenilen dereceye kadar yükseltilip, içlerine konulmuş olan eşyadaki tohum (spor) yapan vë yapmayan bütün mikroplan tamamen imha etmek mümkün olur.
Tazyikle işleyen bu âletler içinde öldürülmeyecek hiç bir mikrop yoktur. Eşyanın mikroplanm öldürmeye yarayıp tazyikli veya tazyiksiz işleyen âletlérin bütün şekilde olanları vardır.
Bunlardan başka hastanın eşyasnı, yattığı odaları, nakledildiği taşıt vasıtalarını temizlemek için birçok ilaç mevcuttur. Bu ilâçlar pek çok ve çeşit çeşittir.
(Kükürt) denilen madde yandığı zaman, zehirli bir gazhasıl eder. Bu zehirli kükürt gazı vasıtasıyle mikroplan hatta böcekleri ve fareleri öldürmek için hastalann yattığı odaların her tarafı güzelce kapatıp buralarda kükürt yakmak tavsiye edilir ve genel olarak halk arasında ve tatbik edilmiştir.
Fakat kükürt gazı çok zehirlidir. Bazı defa eşyanın da rengini almak suretiyle onların bozulmasına sebep olduğu gibim su ile birleşince (Sulfurique acide) haline gelerek eşyayı da parçalayabilir.
Bundan başka kükürt gazının pire, tahtakurusu, sivrisinek, hamamböceği, hatta fare gibi hayvanlara karşı öldürme kudreti fazla ise de, mikroplan öldürme kudreti o kadar fazla değildir. Onun için bu madde mikrop dezenfeksiyonu maksadiyle pek kullanılmamaktadır.
(Klor gazı) iyi bir mikrop öldürücüdür. Fakat bu da çok zehirlidir. Doğrudan doğruya kullanılması,çok defa, uygun değildir. Yalnız belirli ve az miktarlarda suların temizlenme» için kullanılabilir.
Ticarette satılan (Formol) dedikleri su halinde bir madde vardır ki, bu madde’ dezenfeksiyon yapmakta çok kullanılan ve Çok işe yarayan bir ilâçtır.Formoldün keskin bir kokusu ve mikroplan şiddetle Öldürme hassası vardır.
Bu maddeyi püskürtmek veyahut kaynatmak suretiyle’hasta odalarım, hastataşıtlanm, hasta eşyasını güzel temizlemek mümkündür.
Bu maddenin bir iyiliği de, mikroplan Öldürdüğü halde, eşyayı ve hatta kitaplan bozmamasıdır.
(Formol’ü) veyahut buğusunu püskürtmek için yapılan bir takım âletler vardır. Bunla!: çeşitlidir. Bu âletler vasıtasıyle odaların veya salonların içinden veyahut âleti dışarıya koyarak ve anahtar deliği gibi bir delikten Formol buğusunu içeriye püskürtmek suretiyle dışarıdan buralan temizlemek kabildir.
Temizlenecek yerin her bir metre küpü için (10) gram Formol kâfi gelmektedir.
Formol ile meskenlerin ve eşyanın temizlenmesinde gözetilecek, noktalar vardır. Eşya oda içinde birbirine sıkışık Vaziyette konmah, ortaya doğru çekilmelidir. Eşya, oda içine getirilecek olan iplerle ayn ayrı, Seyrek bir halde aşılmalıdır..
Dolapların kapaklan ve çekmeleri açılrpalı, açık bırakılmalıdır. Bu suretle Formol’ün oda içinde kıyı bucak her tarafa güzelce yayılıpası ve mikroplan tamamen öldürmesi sağlanmış olur.
Bir takım ilâçlar daha vardır ki, suda erimiş bir halde bulunduktan zaman, mikroplar üzerine tesir ederek onlan öldürürler.
Bunların en meşhurları (Acide Phenique), (Sudlu Cresyİcıl), (Creoiine), (Kireç kaymağı) gibi maddelerdir.
Kireç de mikrop öldürücü bir maddedir. Onun için hasta yatmış odalarınt duvarları, müsait olduğu takdirde onlan temiz-» ee kireçlemek suretivle mikropları öldürmek pek uygun olur.
(Süblime) denilen ervah ilâç da iyi bir mikrop öldürücü maddedir. Lâkin bu ilâç albüminli maddeleri pıhtılaştırdığı için hastaların balgam ve cerahat gibi albüminli maddelerinin içindeki mikroplan öldüremez. Şiddetli zehir olduğundan dikkat edilmesi lâzımdır. Ancak su ile (Binde bir) mâhlûl halinde, hasta karyolalarının silinmesinde ve mikroplarla bulanmış olan ellerin temizlenmesinde kullanılabilir.
Hastahanelerde ve laboratuvarlarda el temizliği için bu şekilde hazırlanmış olan binde bir süblime mahlûlü bugün her. tarafta kullanılmaktadır.
Dezenfeksiyon için bir takım fabrikalar tarafından yapılıp çeşitli adlar altında piyasaya sevkedilmiş bazı ilâçlar vardır. Bunların mahiyet ve tesirleri yukarıda sözü geçen ilâçlardan farklı olmadığı için bu ilâçlardan söz açmayı lüzumlu görmüyorum.